+- +-

Recent Topics

Wij wensen Speekbox welkom op ons forum!! by admin
Today at 07:45:08 AM

Gezinzondernaam is jarig vandaag!!! by admin
Today at 01:08:17 AM

moshboshi is jarig vandaag!!! by admin
Today at 01:08:17 AM

LoanRider by Elah
Yesterday at 07:09:38 PM

In spagaat, oplossing kan er over een dag zijn by daniel
Yesterday at 04:40:00 PM

Todays Birthdays

Artikelen

Wanneer weer gerust ademen?
Rating *****
Comments 0
Views 5059
By: Knibbel
Date December 28, 2012, 11:02:17 PM
Geef nooit je bankrekening of bankpas af
Rating *****
Comments 0
Views 7949
By: peter
Date September 13, 2011, 07:52:00 PM
Wet gemeentelijke schuldhulpverlening
Rating *****
Comments 0
Views 10776
By: Dick
Date June 02, 2011, 09:01:23 AM
De Wet schuldsanering natuurlijke personen (WNSP)
Rating *****
Comments 0
Views 9596
By: Dick
Date March 27, 2011, 10:28:00 PM
Het Minnelijk traject
Rating ****
Comments 0
Views 9480
By: Dick
Date February 27, 2011, 09:51:14 PM
Case Incasso kosten (Rapport Voorwerk II)
Rating *****
Comments 1
Views 7348
By: Ton
Date August 01, 2010, 10:29:26 AM
BKR coderingen
Rating *****
Comments 1
Views 12207
By: Dick
Date May 30, 2010, 02:43:56 PM
Cre?ren van Financieel Overzicht
Rating *****
Comments 3
Views 8617
By: peter
Date May 09, 2010, 04:14:24 PM

Author Topic: Schaamte  (Read 84685 times)

Offline niek1989

 • Lid
 • *
 • Posts: 4
  • View Profile
Re: Schaamte
« Reply #20 on: October 26, 2016, 06:57:45 PM »
Hier ben ik weer, weer een jaar later en weer een roerig jaar achter de rug.

Met vreugde had ik vorig jaar dit bericht getypt. Ik ben niet meer op dit forum geweest sinds dien. Afgelopen jaar is er heel veel gebeurd.

Ik zal in het kort mijn afgelopen jaar beschrijven. Nadat ik een mooi bericht had geplaatst dat ik van mijn schulden af was, waar ik heel trots op was, is het helemaal mis gegaan.

De bom sloeg in. Ik was dus uit de schulden, maar had niet veel gespaard, mijn kredietrekening stond op 0 maar was nog wel bereikbaar tot 15.000 euro!

Met de bom bedoel ik, ik lag op bed een film te kijken met mijn vriendin toen mijn moeder in tranen kwam binnenlopen. Mijn vader was vreemd gegaan. Ik wist niet wat ik moest doen, ik wilde niet tussen beiden staan en geen kant kiezen. Wat ik wilde was het huis uit! Ik wilde met mijn vriendin een huis gaan kopen. Maar ik werkte al zo lang en mijn vriendin zal zich vast afvragen waarom ik geen spaargeld had.

Enfin, een week later na een late dienst was ik om 23:00 uur thuis en ik dacht: Laat ik ff wat geld winnen op internet, zodat ik wat spaargeld heb. Eerder heb ik aangegeven dat ik mijn digipas had vernietigd, maar ik had ondertussen een nieuwe welke ik nodig had om mijn schoolgeld automatisch af te kunnen laten schrijven. Maar zo gezegd zo gedaan, ik heb alles verloren wat ik had. 14.000 euro, 14.000 euro! Nu ik dit zit te typen komt de schaamte weer naar boven. Ik kon geen kant meer op ik was in een groot zwart gat beland.

Ik kon dit niet meer voor me houden, ik moest het tegen mijn vriendin vertellen. Ze schrok, ze dacht dat ik een grapje maakte. Daarna werd ze erg verdrietig en was ze zeer teleurgesteld in me. Ik had verwacht dat ze weg zou gaan en me in de steek zou laten. Maar het tegendeel bewees zich, ze bleef en wilde mij helpen dit probleem aan te pakken.

Ik heb een afspraak gemaakt met de huisarts die mij door heeft verwezen naar de bedrijfspsycholoog. Hier heb ik 5 maanden gelopen, het ging erg goed en mijn vriendin ging altijd mee. Ik kwam erachter dat ik een doom-denker was/ben. Ik denk dat als ik iets vertel bv de geldproblemen, dat er de meest negatieve gevolgen zou hebben. Ik weet erg goed hoe ik dit moet ondervangen en dat de reacties niet zo slecht zijn als ik denk, maar toch krijg ik dit niet uit mijn systeem. 

Omdat het dus erg slecht ging thuis heb ik het nog steeds niet gezegd, wel heb ik verteld over mijn financiële situatie thuis. Mijn moeder begreep het niet dat ik nog schulden had ze dacht dat ik al veel gespaard had. Ze vroeg zich af hoe dit kwam, ik vertelde dat ik de auto niet had afbetaald en te veel uitgaf. Thuis praatten wij nooit over geld, dit hebben we veranderd. We praten over de financiële situatie zowel die van mij als die van mijn ouders. Overigens gaat het wel weer iets beter tussen mijn ouders, ze zijn anno nu nog bij elkaar en vechten er samen voor om de relatie te redden.

Maar waar waren we, oja, het traject bij de psycholoog liep dus op z'n einde. En ik ben 'weer' gaan sparen. Met behulp van mijn vriendin, loste ik elke maand minimaal 500 euro af en alle extraatjes gingen er ook vanaf. Wij zijn samen naar de bank geweest en hebben gesproken over hypotheken. We hadden afgesproken pas te gaan kopen als ik uit de schulden was. (met schulden krijg je tegenwoordig geen hypotheek meer) Mijn vriendin had wel een redelijk spaarcentje, dus we hebben afgesproken dat de maandlasten voor mij zijn en de inboedel voor haar. Totdat zij werk krijgt, waarschijnlijk over twee jaar, kunnen hebben we evenveel in het huis gestoken en staan we quitte.

In juni hadden wij ons droomhuis gezien, wij wilde hem zo graag en hebben hem dus ook gekocht. Wat wil nou het toeval dat ik halverwege juni mijn BKR-registratie kon tonen bij de bank waarop stond dat ik schulden vrij was en wij dus een hypotheek konden afsluiten van 148.000 euro. Ons droomhuis is nu sinds een maand klaar en we zijn klaar met klussen. De inboedel hebben we toch redelijk samen kunnen doen van wat ik gespaard heb in die paar maandjes. Ik betaal nu 599 bruto per maand voor mijn hypotheek, we komen ruim rond de afgelopen maanden en zijn al aan het sparen voor een vakantie in de winter.

Maar ik ben hier natuurlijk niet voor niks weer teruggekomen. De afgelopen maanden ging het zo goed. Maar ik heb het internet gokken weer opgepakt. Tot nu toe heb ik geen schulden gemaakt en het geld is van mijn eigen rekening gehaald, van 'ons' geld blijf ik af. Er staat nu 0 op mijn eigen rekening en 2100 euro op onze rekening. Ik durf weer niet met mijn vriendin te praten hierover. Ik heb alle sites waar gokken mogelijk is geblokkeerd. Mijn psycholoog vertelde mij als ik het weer zwaar kreeg of het kwam weer terug dat ik mij niet hoefde te schamen en alles kon vertellen. Durfde ik dat niet dan gaf hij mij als tip om te gaan schrijven. Als ik een paar maanden elke week hier een stukje mag schrijven over hoe het gaat dan zou ik wanneer dit gok-avontuurtje weer eventjes achter mij ligt kunnen vertellen aan mijn vriendin.

Hopende op jullie begrip. Ik vind het nu al fijn dat ik hier weer mijn probleem kwijt mag en ik hoop dat dit de oplossing is, dat dit de weg is naar het vertellen aan mijn vriendin zodat zij al mijn financiën gaat controleren.

Als er vragen zijn probeer ik deze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stiekem hoop ik dat mensen dit lezen die in een zelfde situatie kunnen komen als ik die denken dat gaat mij niet overkomen. Ik zal diegene een ding vertellen: Dat riep ik altijd het hardst!

Gr. Niek


Offline Dick

 • Dick Moderator
 • Administrator
 • Top Poster
 • *****
 • Posts: 1110
 • Doe maar gewoon
  • View Profile
  • Schulden-vrij
Re: Schaamte
« Reply #21 on: October 26, 2016, 10:36:30 PM »
Niek,

Je hoeft je niet te schamen! Wat je wel moet doen is een beetje trots zijn op jezelf, want je pakt de problemen aan. Je zoekt hulp, veel mensen doen dit niet.
Mvgr

Dick

Moderator Schulden-vrij.info

Offline Xdewit

 • Vip Members
 • Top Poster
 • ******
 • Posts: 406
  • View Profile
Re: Schaamte
« Reply #22 on: October 27, 2016, 03:15:56 PM »
 Wat Dich zegt is zo waar, jij pakt de problemen aan dat is het begin van de oplossing. Ik ben blij dat je hier bent en schrijf zo veel je wilt. Ik weet zeker dat je veel mensen helpt maar ook veel mensen zullen jou willen steunen!
Succes

Offline ollie bollie

 • Top Poster
 • ******
 • Posts: 248
  • View Profile
Re: Schaamte
« Reply #23 on: October 28, 2016, 03:51:16 AM »
Als ik het goed begrijp, zit je nu nog niet in de problemen. Althans, geen problemen die onoverkomelijk zijn. Ok, je rekening staat op nul, maar er is nog steeds genoeg geld om de vaste lasten te betalen op de andere rekening. Waarschijnlijk is het beter om het wel tegen je vriendin te zeggen. Tenslotte is het maar geld, vertrouwen is veel meer waard. Er zijn nog geen schulden ontstaan en in het verleden heb je ook al op korte termijn 14000 euro schuld weg weten te werken. Diezelfde inspanning kan je nu gebruiken om weer een buffer,spaargeld en vertrouwen op te bouwen. Ik kan me namelijk voorstellen dat je vriendin het zwijgen of liegen over de financiële situatie erger vindt, dan het verdwenen geld.
Carpe diem!


Offline Schuldregeling

 • Top Poster
 • ******
 • Posts: 61
  • View Profile
Re: Schaamte
« Reply #24 on: October 28, 2016, 10:56:59 AM »
Misschien is het voor jou beter als je niet meer bij je eigen geld kan. Omdat je een vriendin heeft die wel met geld om kan gaan gaat bewindvoering wat ver maar ik raad je aan om je vriendin jouw bankpassen te geven en te zorgen voor een bank waar je zonder pas niet online geld kan overboeken (SNS Rabobank). Zorg gewoon dat je van je vriendin contant geld krijgt zodat je gewoon in de stad je uitgave kan doen zonder toestemming te hoeven vragen maar als je iets online doet moet je het samen doen.

Het zou echt zonde zijn als dit later je relatie kost of je weer in de schulden komt.


Offline Studentje

 • + Lid
 • **
 • Posts: 9
  • View Profile
Re: Schaamte
« Reply #25 on: October 31, 2016, 09:55:23 AM »
Niek, ik denk dat je hartstikke trots mag zijn op jezelf! Het gaat al steeds beter en je hebt schulden uit het verleden opgelost. Misschien moet je open en eerlijk spelen met je vriendin waarbij je aangeeft dat dat gokken echt een probleem blijft. Dan kan zij -tijdelijk- je geld beheren. Je verslaving blijft een lastig ding maar je weet dat die er is. Heel naïef gezegd, maar kan je niet een vervangende hobby zoeken? Iets wat helpt om de drang naar gokken te verhelpen?

Offline Sarah92

 • + Lid
 • **
 • Posts: 17
  • View Profile
Re: Schaamte
« Reply #26 on: November 03, 2016, 04:58:58 PM »
Hoi Niek,

Ik zat ooit aan de kant van je vriendin. Mijn vriend heeft schulden gemaakt.. Mijn vriend vertelde me na 1,5 maand al heel open over schulden van duizenden euro's. Ik was op dat moment ook student.

Ik ben juist iemand die alles heel braaf op tijd betaalt en al hartkloppingen krijg van een herinneringsbrief (bij wijze van), maar ik heb er toen voor gekozen om het probleem samen met hem op te pakken.

Ik weet niet of je vriendin een beetje dezelfde instelling heeft, maar ik zou altijd kiezen voor openheid.. Hoe moeilijk dat ook kan zijn. Ik vond het ook heel moeilijk om te horen, maar ik heb nooit getwijfeld: we gingen dit samen oplossen.

 

Recente Berichten

Wij wensen Speekbox welkom op ons forum!! by admin
Today at 07:45:08 AM

Gezinzondernaam is jarig vandaag!!! by admin
Today at 01:08:17 AM

moshboshi is jarig vandaag!!! by admin
Today at 01:08:17 AM

Re: LoanRider by Elah
Yesterday at 07:09:38 PM

Re: LoanRider by Marjan12
Yesterday at 04:40:23 PM

Re: In spagaat, oplossing kan er over een dag zijn by daniel
Yesterday at 04:40:00 PM

Re: LoanRider by jan
Yesterday at 10:04:49 AM

Re: LoanRider by marco
Yesterday at 09:46:07 AM

Rehto is jarig vandaag!!! by admin
Yesterday at 01:01:29 AM

BLOCQJE is jarig vandaag!!! by admin
Yesterday at 01:01:29 AM

groovy is jarig vandaag!!! by admin
Yesterday at 01:01:29 AM

29case is jarig vandaag!!! by admin
Yesterday at 01:01:29 AM

Re: LoanRider by Incasso_deskundige
April 19, 2018, 10:53:00 PM

Re: LoanRider by Incasso_deskundige
April 19, 2018, 10:40:09 PM

Re: LoanRider by robert80
April 19, 2018, 07:15:24 PM

Re: Vesting Finance en Arrow Global Limited by LilianC
April 19, 2018, 04:55:08 PM

Re: Vesting Finance en Arrow Global Limited by LilianC
April 19, 2018, 04:54:11 PM

Re: Vesting Finance en Arrow Global Limited by LilianC
April 19, 2018, 04:39:22 PM

Re: In spagaat, oplossing kan er over een dag zijn by chapter
April 19, 2018, 11:48:21 AM

Re: In spagaat, oplossing kan er over een dag zijn by Katniss
April 19, 2018, 07:33:43 AM

Recent Members ezBlock

Speekbox
daniel
Degenezondernaam
spoonf34
SashaV
VinceAlm
Kimbo
Jacob
Elah
rozasophia
Powered by EzPortal